Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 81-ПВР/НС
Монтана, 01.11.2021

ОТНОСНО: Утвърждаване на образци на указателни табла за СИК при произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

 

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, чл. 10, ал. 2 и 3, чл. 218, ал. 3  от Изборния кодекс , във връзка с Решение № 546 – ПВР/НС от 17.09.2021 г. на ЦИК, РИК-Монтана

 

Р Е Ш И:

І. Общи положения

  1. При произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември  2021 г. се съставят информационни табла. Таблата се оформят от бял картон.

ІІ. Видове и размери на указателни табели и информационни табла

  1. Информационни табла и табели на СИК

2.1. Всяка СИК съставя информационни табла в изборите за народни представители и ги оформя по начин, показващ предназначението им. Таблата се поставят пред изборното помещение и в кабината/ите за гласуване.

2.2. Пред изборното помещение: информационни табла на СИК с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина:

– секционната избирателна комисия обявява всички решения;

– образец от бюлетината за гласуване  с формат А4;

– табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт се изписват имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции с размер 100 см. х 70 см.;

– табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят с размер 120 см. х 70 см.;

  • табло за задължението за носене на защитна маска за лице, за спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. и за дезинфекция на  ръцете с  формат А4.;

– телефоните за връзка и подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор;

– телефони за връзка с РИК.

2.3. В кабината/ните за гласуване:

– табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

– табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт се изписват имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции;

 

– табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;

2.4. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на необходимата информация при произвеждане на изборите за народни представители, СИК оформя допълнително табло или табло с по-големи размери, което да побере информацията.

  1. Указателни табели

3.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.

3.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на секциите на съответния етаж.

3.3. Пред всяка секция се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секцията и отдолу – административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.

3.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към секцията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.

3.5. Непосредствено пред определената с решение на РИК секция за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

 Указва на общинските администрации да снабдят всяка секционна комисия с указанията на министъра на здравеопазването за произвеждане на изборите, с табло за задължението за носене на защитна маска за лице, за спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м. и  за дезинфекция на  ръцете и табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят.

  • Указва на областна администрация да снабди всяка секционна комисия с по два броя от всяко табло – 650 броя; с бланка -чернова за отчитане на преференции с размер А3 – по един брой на секция – 340 броя; по два броя методически указания – според вида указание, формат А5 – 220 броя; хартиени бюлетини – 130 броя .
  • Чек-листове - формат А4.      

 

Копие от решението да се изпрати на областния управител на Област Монтана и общинските администрации.

 

Неразделна част от Решението са Приложение №1 и Приложение №2.

 

Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия  чрез РИК в тридневен срок от обявяването му.

 

 

 

 

 

 

Председател: Валери Иванов Димитров

Секретар: Камелия Александрова Илиева

* Публикувано на 02.11.2021 в 17:21 часа

Календар

Решения

  • № 313-ПВР / 21.11.2021

    относно: Промяна в състава на секционни избирателни комисии в община Лом назначени с Решение № 49-ПВР/НС от 15.10.2021 г. на РИК –Монтана.

  • № 312-ПВР / 20.11.2021

    относно: ПРЕДЛОЖЕНИЕ за смяна в СИК от Теодор Антонов – упълномощено лице на КП „Демократична България Обединение“

  • № 311-ПВР / 20.11.2021

    относно: Промяна в състава на секционни избирателни комисии в община Лом назначени с Решение № 49-ПВР/НС от 15.10.2021 г. на РИК –Монтана.

всички решения