Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 75-НС
Монтана, 15.03.2023

ОТНОСНО: Утвърждаване на образци на указателни табла за СИК при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

       На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, чл. 10, ал. 2 и 3, чл. 218, ал. 3  от Изборния кодекс , във връзка с Решение № 1589-НС от 03.02.2023 г. на ЦИК, РИК-Монтана

 

Р Е Ш И:

 

І. Общи положения

  1. При произвеждане на изборите за народни представители на 02.04.2023 г. се съставят информационни табла. Таблата се оформят от бял картон с грамаж 200/220 г/м².

ІІ. Видове и размери на указателни табели и информационни табла

  1. Информационни табла и табели на СИК

      2.1. Всяка СИК съставя информационни табла в изборите за народни представители и ги оформя по начин, показващ предназначението им. Таблата се поставят пред изборното помещение и параваните за гласуване.

     2.2. Пред изборното помещение: информационни табла на СИК с минимални размери 100 см в широчина и 70 см във височина:

  • секционната избирателна комисия обявява всички решения;
  • образец от бюлетината за гласуване;
  • табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;
  • табло, на което с един и същи размер, вид и формат шрифт се изписват имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии и коалиции;
  • табло, на което с един и същи размер, вид, формат шрифт са изписани кръгчета с поредния номер на кандидата в листата, с който е регистриран в РИК с указание за начина на гласуване с преференция за избрания от него кандидат от избраната листа на партия или коалиция със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят;
  • телефоните за връзка и подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор;
  • телефони за връзка с РИК.

2.3. В параваните за гласуване:

     В параваните за гласуване се поставят:

  • табло, на което с големи букви е указано, че избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставени с химикалка, пишеща със син цвят;
  • табло, на което са изписани имената и номерата в кръгче на кандидатите за народни представители съгласно подредбата им в листата, регистрирана в РИК;
  • табло с указание, че избирателят може да постави в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат за народни представители от избраната от него кандидатска листа на партия или коалиция, знак „Х“ или „V“, който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за този кандидат.

2.4. В случай че размерите на таблото са недостатъчни за обявяване на необходимата информация при произвеждане на изборите за народни представители, СИК оформя допълнително табло или табло с по-големи размери, което да побере информацията.

  1. Указателни табели

3.1. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се изписват номерата на секциите в сградата, а когато сградата е с повече от един етаж и на етажите има секции, се посочват номерата на секциите и етажът, на който се намират.

3.2. На всеки етаж в сградата се поставят указателни табели с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4) с номерата и местонахождението на секциите на съответния етаж.

3.3. Пред всяка секция се поставя указателна табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се изписва номерът на секцията и отдолу – административните адреси от населеното място, които обхваща секцията.

3.4. На входа на сградата, в която се помещават СИК, се поставя табела и други обозначителни знаци, които да насочат избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването към секцията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Табелата на входа е от бял картон с размери в широчина 50 см и във височина 30 см.

3.5. Непосредствено пред определената с решение на РИК секция за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването се поставя табела с минимални размери в широчина 20 см и 30 см във височина (формат А4), на която се отбелязва допълнителното предназначение на секцията.

3.6. В секциите с машинно гласуване на видно място в изборното помещение се поставя системна разписка от електронната система за машинно гласуване, която съдържа информация, в т.ч. криптографски идентификатор, за текущата версия на използвания софтуер. Системната разписка се разпечатва от електронната система за машинно гласуване в началото на изборния ден и преди започване на гласуването.

  1. Указва на областна администрация да снабди всяка секционна комисия с по два броя от всяко табло; с бланка -чернова за отчитане на преференции с размер А3 – по един брой на секция; по два броя методически указания с приложенията към тях, според вида на  гласуване, формат А5 и 10 % резерв от всички материали.

    Копие от решението да се изпрати на областния управител на Област Монтана и общинските администрации.

    Решението подлежи на оспорване пред Централната избирателна комисия  чрез РИК в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Пламка Христова Григорова

Секретар: Румен Димитров Гоцов

* Публикувано на 15.03.2023 в 17:33 часа

Свързани решения:

95-НС/20.03.2023

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930 

Решения

  • № 215-НС / 03.04.2023

    относно: Анулиране на приемо-предавателна разписка

  • № 214-НС / 02.04.2023

    относно: Жалба от адв. Борислав Ганчев –пълномощник на КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

  • № 213-НС / 02.04.2023

    относно: Жалба от Жулиета Николаева Мандажиева –пълномощник на КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

всички решения