Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 1-НС
Монтана, 11.02.2023

ОТНОСНО: Заседанията, начина на приемане на решения, номерацията на решенията и място на обявяване на решенията на РИК Монтана при произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, вр. чл. 70 и чл.71 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия (РИК) – Монтана

                                                                                         Р Е Ш И:

  1. Заседанията на РИК Монтана се свиква от нейния председател или по искане на една трета от членовете й. При отсъствие на председателя заседанията на РИК се свикват от определен от него заместник-председател.
  2. РИК Монтана ще провежда заседанията си от 17:00 ч. по предварително обявен дневен ред. При необходимост часът на заседанията може да бъде променян.

Членовете на РИК Монтана се уведомяват за датата и часа на насрочените заседания по телефон и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията.

  1. Заседанията на РИК Монтана са присъствени и се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.
  2. Заседанията на РИК Монтана са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател. Кворумът на РИК Монтана се проверява от секретаря или заместник-председател в началото на всяко заседание както и при гласуване. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател.
  3. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за“ или „против“. Не се допуска гласуване „въздържал се“. Членовете на РИК Монтана, когато не са съгласни с посоченото в протокола, могат да го подписват с „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то.
  4. За заседанията на РИК Монтана се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  5. РИК Монтана приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове и при наличие на кворум.
  6. Когато РИК Монтана при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изречение второ ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписва кратко описание на предложението за решение и изложените съображения против, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ ИК.

При отмяна на решението, РИК Монтана постановява ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от членовете ѝ.

  1. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Монтана се подписват от председателя и секретаря.
  2. Когато председателят, съответно секретарят, отсъстват, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от секретаря, съответно от председателя, и от заместник-председателя.
  3. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от определен заместник-председател и от определен с решение на комисията член, предложени от различни партии и коалиции.
  4. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Монтана се подпечатват с печата на комисията.
  5. Взетите решения относно произвеждане на изборите за народни представители на 2 април 2023 г. имат единна последователна номерация с арабски цифри, като след съответната арабска цифра се поставя тире и се добавя съкращението НС.
  6. РИК Монтана поддържа интернет страница, на която публикува незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, предварителните и окончателните резултати от изборите в 12 изборен район - Монтана, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни. На интернет страницата на комисията се публикуват и всички публични регистри при спазване изискванията за защита на личните данни.
  7. РИК Монтана публикува на интернет страницата си видеозапис (архив) от заседанията на комисията незабавно след приключване на съответното заседание.
  8. Районната избирателна комисия обявява решенията си незабавно чрез поставяне на определеното информационно табло на входа на областна администрация Монтана – гр. Монтана, пл. “Жеравица” № 1 и чрез публикуването им на интернет страницата на комисията Срокът за оспорване на решенията започва да тече и се отчита по копието публикувано/обявено в по – късен час.
  9. На обявените екземпляри от решенията се отбелязват датата и часът на поставянето им на общодостъпното място. Обявените екземпляри от решенията се свалят не по-рано от три дни от поставянето им на общодостъпното място, като се отбелязват датата и часът на поставянето. Поставянето и свалянето се удостоверяват с подписите на най-малко двама от членовете на комисията. Свалените екземпляри се съхраняват в архива на комисията.

 

            Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

 

Председател: Пламка Христова Григорова

Секретар: Румен Димитров Гоцов

* Публикувано на 11.02.2023 в 11:51 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

  • № 215-НС / 03.04.2023

    относно: Анулиране на приемо-предавателна разписка

  • № 214-НС / 02.04.2023

    относно: Жалба от адв. Борислав Ганчев –пълномощник на КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

  • № 213-НС / 02.04.2023

    относно: Жалба от Жулиета Николаева Мандажиева –пълномощник на КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

всички решения