Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 28 - НС
Монтана, 24.02.2021

ОТНОСНО: Жалба от Иван Любенов Иванов – упълномощено лице на НФСБ за Община Георги Дамяново

     В РИК – Монтана е постъпила жалба, с вх. № 26/22.02.2021 г. от Иван Любенов Иванов - упълномощено лице на НФСБ за Община Георги Дамяново. В същата се твърди, че на 19.02.2021 г. в 14:00 часа е била обявена консултацията с парламентарно представените политически сили за сформиране на СИК в Община Георги Дамяново.

          Също твърди, че по уважителни причини закъснял и пристигнал в 14.18 часа, като тогава му било съобщено, че е взето решение от представителите на политическите сили от Общината, членовете на СИК да бъдат разпределени на база на споразумението за местните избори през 2019 г., където НФСБ имало определени четири броя СИК като част от Коалиция „Обединени патриоти“. Бил уведомен също, че местата в СИК на НФСБ са разпределени между ВМРО и АТАКА. Същият направил възражение, че желае да бъдат потвърдени местата на НФСБ, но никой от присъстващите не реагирал.

           Жалбоподателят моли за намесата на РИК – Монтана за отстраняване на това фрапантно нарушение.

Към жалбата са приложени незаверени копия от Пълномощно на Валери Симеонов, в качеството на представляващ Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, Протокол от 19.02.2021 г. за проведени консултации за съставите на СИК, подписан само от протоколчик и Удостоверение  за актуално състояние на ПП „НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ“ по ф.д. № 358/2011 г., изд. от  СГС на 25.01.2021 г.

     След като се запозна с жалбата и представените с нея доказателства, РИК – Монтана намира, че същата е процесуално недопустима, поради липса на правен интерес за жалбоподателя.

             В настоящия случай жалбоподателя не сочи уважителни причини за неявяването си в определения от Кмета на Община Георги Дамяново час за насрочените консултации за състав на СИК и не представя доказателства за неявяването си. Не са представени надлежно заверени доказателства към жалбата. Същата е подадена от жалбоподателя в качеството му на пълномощник на НФСБ за Община Георги Дамяново, а с приложеното към жалбата пълномощно е упълномощен от Валери Симеонов, в качеството му на представляващ Коалиция  „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“. Към нея липсва приложено коалиционно споразумение между ПП „НФСБ“, ПП „Атака“ и ПП „ВМРО – БНД“ за създаване на коалиция „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, от което да е видно кои лица я представляват.       

На основание чл.72, ал.1, т.1 и т.20 от Изборния кодекс, Районната избирателна комисия - Монтана 

РЕШИ:

            Оставя без разглеждане жалбата на Иван Любенов Иванов – упълномощено лице на НФСБ за Община Георги Дамяново, като недопустима.

       Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му, чрез РИК - Монтана.

Председател: Пламка Христова Григорова

Секретар: Румен Димитров Гоцов

* Публикувано на 24.02.2021 в 18:24 часа

Календар

Решения

  • № 317 – НС / 06.04.2021

    относно: Анулиране на приемо-предавателни разписки и заличаване на такива

  • № 316 – НС / 05.04.2021

    относно: Определяне на член на РИК Монтана, който да подписва приемо-предавателни протоколи с областна администрация и за предаване на избирателните списъци в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“

  • № 315-НС / 05.04.2021

    относно: Жалба от Десислава Цветанова Цонева, кандидат за народен представител на ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД“

всички решения