Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 110 - НС
Монтана, 19.03.2021

ОТНОСНО: Заявление за достъп до обществена информация от НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ЗАЩИТА

В РИК – 12 Монтана е постъпило заявление с искане за предоставяне на достъп до обществена информация с вх. №148/17.03.2021 г., подадено по ел. поща на РИК – 12 Монтана от НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ЗАЩИТА, Валери Даскалов  – Председател на УС,  чрез Георги Георгиев посочен в качеството на упълномощен национален координатор, като пълномощното не е приложено с питането.

            Заявителят иска да му бъде предоставена следната информация:

  1. Какъв е точния брой на избирателните секции, образувани във вашия избирателен район, за провеждане на насрочените за 04.04.2021г. национални избори;

 

  1. Какъв е точния брой на назначените или предстоящите за назначаване членове на избирателните секции образувани във вашия избирателен район, за провеждане на националните избори насрочени за 04.04.2021г.;

 

  1. По колко броя предпазни маски за лице са предвидени за членовете на секционните избирателни комисии за деня преди провеждането на националните избори (03.04.2021г., който е определен за подготовка на изборните помещения) и за изборния ден – 04.04.2021г.

 

Заявителят желае исканата информация да му бъде предоставена на електронната поща на заявителя на адрес: .......@...............

При разглеждане на допустимостта и основателността на заявлението РИК – 12 прие за установено от фактическа страна следното:

Процедурата по разглеждане на заявления за достъп до обществена информация се извършва по реда на Закон за достъп до обществена информация (ЗДОИ)

Предоставянето на информация от държавен орган, при еднакви условия за достъп на заявителите, гарантира публичност, откритост, достоверност, всеобхватност и пълнота на данните относно обществения живот в Република България и в частност относно дейността на Районна избирателна комисия Монтана.

Районната избирателна комисия, след като се запозна със съдържанието на въпросите и при наличието на законовите предпоставки по ЗДОИ, предоставя на заявителя следната информация:

По въпрос 1: Към датата на подаване на заявлението в РИК 12  Монтана, са назначени 283 секционни избирателни комисии разпределени в 11 общини на Област Монтана представляващи 12 МИР. Броя на СИК не е окончателен в това число не влизат подвижните СИК, тези в лечените заведения и тези предоставящи социални услуги и СИК в отделения лечение на Ковил на МБАЛ.

По въпрос 2: Към датата на подаване на заявлението в РИК 12  Монтана общия брой на членовете на секционни избирателни комисии разпределени в 11 общини на Област Монтана представляващи 12 МИР е  2 357 / две хиляди триста петдесет и седем /бр. Броя членовете на СИК не е окончателен, в това число не влизат членовете на подвижните СИК, тези в лечените заведения и тези предоставящи социални услуги, и СИК в отделения лечение на Ковил на МБАЛ.

Информацията за точния брой на избирателните секции и броя на членовете можете да видите на сайта на  rik12.cik.bg, където същите като са брой и състав са публикувани в съответните решения по общини, като окончателната информация ще ви бъде известна от сайта 48 часа преди изборния ден когато се назначат секциите в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги при наличието на не по-малко от 10 избиратели.

 

По въпрос 3: Към датата на подаване на заявлението РИК 12  Монтана не разполага с информация по колко броя маски са предвидени за членовете на секционните избирателни комисии за деня преди провеждането на националните избори (03.04.2021г., който е определен за подготовка на изборните помещения) и за изборния ден – 04.04.2021 г. Отделно, осигуряването на лични предпазни средства не е от компетентността  на РИК по ИК и заявителят следва да насочи това свое питане към Областния управител на област Монтана, РЗИ Монтана и Министерство на здравеопазването които, осъществяват централизираната доставка на лични предпазни средства за членовете на СИК и избирателите неразполагащи с ЛПС.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 3, ал. 1, чл. 28, ал. 2, чл. 34 от Закона за достъп до обществена информация, Районната избирателна комисия Монтана

                                                                       Р Е Ш И: 

ПРЕДОСТАВЯ исканата информация по заявление за предоставяне на достъп до обществена информация, на НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ЗАЩИТА, представлявана от Валери Даскалов  – Председател на УС,  чрез  националния координатор Георги Георгиев. Заявителят не дължи такса по чл.35 ал.3 от ЗДОИ.

Информацията да се предостави по електронен път на посочената в заявлението електронна поща и с на посочения адрес от заявителя с известие за доставяне.

.

            Решението подлежи на обжалване в тридневен срок от публикуването му, чрез Районна избирателна комисия 12 Монтана по реда на Административно-процесуалния кодекс.

 

Председател: Пламка Христова Григорова

Секретар: Румен Димитров Гоцов

* Публикувано на 19.03.2021 в 19:22 часа

Календар

Решения

  • № 317 – НС / 06.04.2021

    относно: Анулиране на приемо-предавателни разписки и заличаване на такива

  • № 316 – НС / 05.04.2021

    относно: Определяне на член на РИК Монтана, който да подписва приемо-предавателни протоколи с областна администрация и за предаване на избирателните списъци в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“

  • № 315-НС / 05.04.2021

    относно: Жалба от Десислава Цветанова Цонева, кандидат за народен представител на ПП “ИМА ТАКЪВ НАРОД“

всички решения