Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 2
Монтана, 06.02.2017

ОТНОСНО: начина на приемане на решения от избирателната комисия, за произвеждане на изборите за народно събрание на 26 Март 2017 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 70 от Изборния кодекс, РИК - Монтана

Р Е Ш И:

  1. Заседанията на избирателната комисия са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й.
  2. РИК приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове. Когато РИК при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изречение второ от ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписват кратко описание на предложението за решение и изложените съображения в обратна насока, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ от ИК.
  3. Заседанията на районната избирателна комисия се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.
  1. Гласуването е поименно, за което се отразява в протокола на заседанието. Гласува се "за" или "против". Не се допуска гласуване "въздържал се".
  2. Членовете на РИК, когато не са съгласни с посоченото в протокола, могат да го подписват с „особено мнение", като писмено посочат в какво се изразява то.
  3. Членовете на РИК, когато не са съгласни с прието решение, могат да изразят „особено мнение", като писмено посочат в какво се изразява то.
  4. За заседанията на РИК се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  5. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на избирателните комисии се подписват от председателя и секретаря
  6. Когато председателят, съответно секретарят, отсъства, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от секретаря, съответно от председателя, и от заместник-председатели. Когато отсъстват председателят и секретарят, решенията се подписват от заместник-председателите и определен с решение на комисията член, предложени от различни политически партии и коалиции.
  7. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на  районната избирателна комисия се подпечатват с печата им.

 Решението на РИК подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 73 от ИК. 

 

Председател: Валери Иванов Димитров

Секретар: Камелия Александрова Илиева

* Публикувано на 07.02.2017 в 12:54 часа

Календар

Решения

  • № 192 / 28.03.2017

    относно: Сигнал с вх. №2/27.03.2017г. от регистъра на жалбите и сигналите депозирана от Иван Йорданов Велков – член на СИК в с. Говежда относно нарушения в изборния ден.

  • № 190 / 26.03.2017

    относно: Жалба с вх. № 1/26.03.2017 г.

  • № 188 / 25.03.2017

    относно: Вписване в Публичния списък на упълномощените представители на партиите, коалициите или инициативните комитети

всички решения