Районна избирателна комисия Монтана


РЕШЕНИЕ
№ 2-ЕП
Монтана, 08.04.2019

ОТНОСНО: Начина на приемане на решения от Районна избирателна комисия – Монтана, за произвеждане на изборите за Европейски парламент на 26 Май 2019 г.

На основание чл. 72, ал. 1, т. 1, вр. чл. 70 и чл.71 от Изборния кодекс и   Решение № 39-ЕП от 02.04.2019 г. на Централна избирателна комисия,  Районна избирателна комисия в Дванадесети изборен район – Монтана (РИК Монтана)

 

Р Е Ш И:

  1. Заседанията на РИК Монтана се свикват от нейния председател или по искане на една трета от членовете й. При отсъствие на председателя заседанията на РИК се свикват от определен от него заместник-председател.
  2. РИК Монтана ще провежда заседанията си от 17:00 ч. по предварително обявен дневен ред. При необходимост часът на заседанията може да бъде променян.
  3. Членовете на РИК Монтана се уведомяват за датата и часа на насрочените заседания по телефон и чрез съобщение, което се публикува на интернет страницата на комисията.
  4. Заседанията на РИК Монтана се излъчват в реално време в интернет чрез интернет страницата на комисията, на която предварително се обявява проект за дневен ред.
  5. Заседанията на РИК Монтана са законни, когато на тях присъстват повече от половината от членовете й. Кворумът на РИК Монтана се проверява от Секретаря или Заместник-председател в началото на всяко заседание както и при гласуване. Присъствието на членовете на РИК Монтана на заседание се удостоверява от Секретаря или Заместник-председател в нарочен списък по образец Приложение № 1 към настоящето решение. Заседанията се ръководят от председателя на комисията, а в негово отсъствие – от определен от него заместник-председател.
  6. Гласуването е явно и поименно. Гласува се „за“ или „против“. Не се допуска гласуване „въздържал се“. Към всеки протокол се прилага списък с поименното гласуване на присъстващите членове.
  7. Членовете на РИК Монтана, когато не са съгласни с прието решение, могат да изразят „особено мнение“, като писмено посочат в какво се изразява то.
  8. За заседанията на РИК Монтана се съставя протокол, който се подписва от председателя и секретаря и се публикува на интернет страницата на комисията.
  9. РИК Монтана приема решенията си с мнозинство две трети от присъстващите членове и при наличие на кворум съгласно т. 5.
  10. Когато РИК Монтана при приемане на решенията си не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изречение второ ИК. В този случай в мотивите на решенията се изписва кратко описание на предложението за решение и изложените съображения против, присъствалите членове и поименно начинът на гласуването им. В диспозитива се посочва, че е налице решение за отхвърляне по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ ИК.
  11. При отмяна на решението по т. 10, РИК Монтана постановява ново решение, което се приема с мнозинство повече от половината от членовете ѝ.
  12. Решенията, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Монтана се подписват от председателя и секретаря.
  13. Когато председателят, съответно секретарят, отсъстват, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от секретаря, съответно от председателя, и от заместник-председателя.
  14. Когато отсъстват и председателят, и секретарят, решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция се подписват от заместник-председателя Борис Георгиев Иванов – за председател и от зам.председателя Камелия Александрова Илиева – за секретар.
  15. Решенията, протоколите, удостоверенията и текущата кореспонденция на РИК Монтана се подпечатват с печата на комисията.
  16. На заседанията на РИК Монтана може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирали кандидати, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Изказаните становища, мнения и възражения се записват в протокола.
  17. РИК Монтана поддържа интернет страница, на която публикува незабавно решенията си, пълните протоколи от заседанията си, предварителните и окончателните резултати от изборите в съответния район, включително от машинното гласуване, сканираните протоколи на секционните избирателни комисии и други документи и данни. На интернет страницата на комисията се публикуват и всички публични регистри при спазване изискванията за защита на личните данни.
  18. РИК Монтана публикува на интернет страницата си видеозапис (архив) от заседанията на комисията незабавно след приключване на съответното заседание.

            Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.

Председател: Валери Иванов Димитров

Секретар: Галина Младенова Евгениева

* Публикувано на 10.04.2019 в 09:15 часа

Календар

Решения

  • № 220-ЕП / 26.05.2019

    относно: Попълване на протокол 85 – ЕП – х и Протокол 85 – ЕП – хм от всички СИК в РИК 12 – Монтана, за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.

  • № 219-ЕП / 26.05.2019

    относно: Разглеждане на сигнал с Вх. № 247/26.05.2019г.

  • № 218-ЕП / 26.05.2019

    относно: Разглеждане на сигнал с Вх. № 242/26.05.2019г.

всички решения